Tukikeskus hilma

Kaikkein heikoimmassa asemassa olevien puolella


Suomen Lähetysseura on reilun puolen vuoden ajan kampanjoinut kehitysmaiden vammaisten ihmisten oikeuksien puolesta.


7600 suomalaista on allekirjoittanut kehitysministerille osoitetun vetoomuksen. Se ei ole hirveän suuri määrä, mutta siihen nähden, että monet ensi kertaa pysähtyivät ajattelemaan asiaa, todella moni on allekirjoittanut. Kehitysmaiden vammaiset ihmiset ovat marginaalissa paitsi hyvinvointipalveluista ja hyväksynnästä, myös ihmisten mielistä.


Kaikista innokkaimmin kampanjan ovat vastaanottaneet suomalaiset vammaisjärjestöt. ”Kerrankin joku muukin puhuu vammaisten asioista kuin me itse”, on esimerkki palautteesta, jonka olemme saaneet. Tosiaan, myöskään Suomessa vammaisten asiat eivät saa suuren yleisön huomiota.


Hyytävääkin puhetta olemme kuulleet. ”Auttakoon ne, jotka ovat tuskan aiheuttaneetkin”, kuuluu eräs kampanjaan törmänneen viesti. Niin ja tietenkin: ”Suomalaiset ensin”.


Kampanjassa kerromme, että monen kehitysmaan vammaisen elämä on selviytymistaistelua päivästä toiseen. Moni elää piilotettuna, hävettynä, vailla tulevaisuuden toivoa. Monen ainoa mahdollinen ura on toimia kerjäläisenä. Suurin osa ei koskaan pääse kouluun.


Etiopiassa tapaamani kehitysvammaisen tytön äiti kertoi, ettei kukaan koskaan ennen meitä ollut käynyt katsomassa hänen tytärtään. Hänen oli myös vaikea tienata elantoa perheelleen, sillä tytön hoitaminen esti häntä käymästä töissä. Se, että kävimme tapaamassa heitä oli äidille käänteentekevä kokemus. Hän kertoi, että ei enää pelkää omaa kuolemaansa, sillä hän uskoo tyttärensä pärjäävän nyt sittenkin, kun häntä ei enää ole. Hänen tyttärensä on tullut nähdyksi. Hän on saanut avun.


Vaikka tämä voi tuntua kaukaiselta asialta täällä Suomessa, ei meillä ole varaa kävellä ohi. Kaikilla on oikeus ihmisarvoiseen elämään ja osallisuuteen yhteisössä.


Vetoomus on vielä auki: sen voi allekirjoittaa osoitteessa www.tasaus.fi/vetoomus


Merja Lang
on Tasaus-kampanjan koordinaattori

Kommentoi kirjoitusta / Leave a comment


VAMMAISTEN MAAHANMUUTTAJIEN TUKIKESKUS HILMA
PL 30, 00030 IIRIS
Gsm: 050 300 2501 | email: info[]tukikeskushilma.fi

Päivitetty: 15.10.2014 Webmaster