Tukikeskus hilma

Julkaisut


Vammaisen ja pitkäaikaissairaan maahanmuuttajan opas

Opas on tarkoitettu perusoppaaksi vammaisille ja pitkäaikaissairaille maahanmuuttajille, heidän läheisilleen sekä heidän kanssaan työtä tekeville tahoille.

Opas antaa perustietoa niistä palveluista, oikeuksista, velvollisuuksista ja mahdollisuuksista, jotka tukevat itsenäistä ja aktiivista elämää Suomessa.

Oppaan erikieliset versiot ovat osittain eri vuosilta. Uusin, vuonna 2016, päivitetty opas löytyy nyt selkosuomeksi, suomeksi, englanniksi, venäjäksi ja arabiaksi. Käännökset eri kielille on tehty oppaan selkokielisestä versiosta.

Opas löytyy myös kansainvälisin viittomin viitottuna. Viittomakielinen opas on toteutettu vuonna 2013.


Vuonna 2016 julkaistut oppaat (pdf):

suomi , selkosuomi,
English - englanti , По-русски - venäjä , بالعربية - arabia


Vuonna 2012 julkaistut oppaat (pdf):

burma , englanti , kiina , kurdi (sorani) , persia , ranska , ruotsi , somali , thai


Sosiaalialan selkokielinen sanasto

Sanaston tarkoituksena on selittää tärkeimpien suomenkielisten sosiaalialan sanojen ja termien merkitys. Sanasto on saatavissa suomeksi selkokielellä sekä kaksikielisenä sanakirjana (suomi – vieras kieli) kuudella muulla kielellä.

Sanastoa voi tilata Hilmasta maksutta max 10 kpl vammaisten tai pitkäaikaissairaiden maahanmuuttajien käyttöön. Ylimenevästä määrästä ja muiden ryhmien käyttöön tulevasta tilauksesta veloitamme painokulut.

Kaikkia kieliversioita voi myös lukea ja tulostaa alla olevista linkeistä (pdf): suomi (selkokieli) , englanti , ranska , venäjä , arabia , somali , kurdi (sorani)


Artikkeli: "Autismi menee ohi" - Autismin kirjo Bangladeshissa ja Suomessa (2013)
Autismi- ja Aspergerliiton projektikoordinaattori Marja Helinä Nuutinen kirjoittaa huomioitaan autismin kirjon haasteista Bangladeshissa ja Suomessa. Pitkään Bangladeshissa työskennellyt Nuutinen korostaa autismin kirjon ihmisten oikeuksien toteutumisen ja osallisuuden edistämisen tärkeyttä.
"Autismi menee ohi" - Autismin kirjo Bangladeshissa ja Suomessa (pdf)


Kotoutumista kaikille! Vammaiset maahanmuuttajat ja kotoutumiskoulutus (2013)

Tukikeskus Hilman selvitys tarkastelee vammaisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutukseen pääsyä ja koulutuksen tukitoimien järjestämistä. Selvitykseen on kerätty tietoja viranomaisilta, suomen kielen opettajilta sekä vammaisilta maahanmuuttajaopiskelijoilta. Selvitys tehtiin vuosina 2011-2012. Selvityksen painoversio on loppu. Sähköisen version voi ladata alla olevasta linkistä.

Kotoutumista kaikille! Vammaiset maahanmuuttajat ja kotoutumiskoulutus (pdf)


Näkökulmia vammaisuuteen - artikkelikokoelma eri kulttuurien vammaiskäsityksistä (2012)

Artikkelikokoelma kokoaa yhteen kokemuksia, aktivismia ja tutkimusta. Kirjan 11 artikkelia kertovat vammaisten ihmisten syrjinnän todellisuudesta ja tarjoavat uusia näkökulmia syrjinnän vastaiseen työhön. Artikkelikokoelmaa voi tilata Hilmasta kirjastoihin ja oppilaitoksiin ilmaiseksi, tai sen voi ladata alla olevasta linkistä. Kirja löytyy myös Celia-kirjastosta.

Artikkelikokoelma Näkökulmia vammaisuuteen (pdf)


Infopaketti vammaisjärjestöistä (2009)

Infopaketti sisältää perustietoa suomalaisista vammaisjärjestöistä. Julkaisu on vuodelta 2009, ja tiedot voivat olla osin vanhentuneita.

Infopaketti vammaisjärjestöistä (doc)


VAMMAISTEN MAAHANMUUTTAJIEN TUKIKESKUS HILMA
PL 30, 00030 IIRIS
Gsm: 050 300 2501 | email: info[]tukikeskushilma.fi

Päivitetty: 28.6.2016 Webmaster