Tukikeskus hilma

(Osa 2) 16 VAPAA-AIKA


Vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin voi saada tukea, jos vamma tai sairaus vaikeuttaa tavallisten palveluiden tai välineiden käyttöä.

Liikuntaharrastus. Kunnat järjestävät vammaisille ja sairaille ihmisille erilaisia liikuntamahdollisuuksia. Erityisryhmiin kuuluvat henkilöt voivat esimerkiksi saada halvemman uimakortin, jolla pääsee kunnan uimahalleihin.

Kysy lisää harrastusmahdollisuuksista kotikuntasi liikuntatoimelta, urheilu- ja vammaisjärjestöistä.

Harrastusvälineet. Vammainen tai sairas henkilö voi saada korvausta erityisvälineistä tai lisävarusteista, joita hän tarvitsee harrastuksessa tai vapaa-ajan vietossa. Harrastusvälineitä voi hakea kotikunnan sosiaalitoimistosta.

Kulttuuripalvelut. Kulttuurilla tarkoitetaan esimerkiksi teatteria, musiikkitilaisuuksia, taidenäyttelyitä ja elokuvia. Eläkeläiset voivat saada alennuksia lippujen hinnoista. Jos henkilö tarvitsee saattajaa, saattaja pääsee ilmaiseksi esimerkiksi joihinkin museoihin ja konsertteihin. Elokuvissa ja teattereissa on erikseen pyörätuolipaikkoja.

Liikuntavammaisen henkilön kannattaa varmistaa etukäteen, että tiloihin pääsee myös pyörätuolilla, ja että siellä on esteetön wc ja hissi.

Joissain paikoissa on mahdollista saada opastusta selkokielellä. Esimerkiksi Helsingissä Ateneumin taidemuseossa on tarjolla selkokielinen opastus.

Lomat. Monet vammais- ja eläkeläisjärjestöt tarjoavat jäsenilleen erilaisia lomamatkoja tai kuntoutuksia. Yleensä vammaisen ihmisen pitää maksaa osa loman tai kuntoutuksen hinnasta itse. Lisätietoja saa järjestöistä.

Tukihenkilötoiminta. Tukihenkilötoiminnalla tuetaan vaikeasti vammaisia ja kehitysvammaisia ihmisiä, jotka asuvat kotona. Tukihenkilö voi esimerkiksi avustaa harrastuksissa tai olla seurana ulkoilemassa.

Tukihenkilö on vapaaehtoistyöntekijä. Hänelle maksetaan kulukorvausta.

Voit kysyä mahdollisuutta omaan tukihenkilöön kotikunnan sosiaalitoimistosta.<< Edellinen | Seuraava >>

VAMMAISTEN MAAHANMUUTTAJIEN TUKIKESKUS HILMA
PL 30, 00030 IIRIS
Gsm: 050 300 2501 | email: info[]tukikeskushilma.fi

Päivitetty: 20.2.2014 Webmaster