22/12/2020 tekijältä karoliina.maki 0

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2021!

Meidän on aika hyvästellä ihana palveluneuvojamme sijainen, Ayan Jama. Kiitos hänelle yhteisestä ajastamme! Ayanin sähköposti ei ole enää käytössä mutta asiakasasioissa voi olla yhteydessä Mahmoudiin (mahmoud.hassan@tukikeskushilma.fi). Myös info-sähköpostin (info@tukikeskushilma.fi) kautta vastataan kyselyihin. Hilma on kiinni 03.01.2021 saakka ja palaamme töihin 04.01.2021.

Hilma toivottaa Hyvää Joulua kokemusasiantuntijamme kirjoituksen myötä:

Olen jo pitkään toiminut Hilma – vammaisten maahanmuuttajien tukikeskuksen kokemusasiantuntijana. Pidin monia puheita ja monelle eri taholle. Tavallisesti kerron elämäni tarinan, mutta saatoin puhua muustakin, kuten esimerkiksi maahanmuuttajuudesta ja Suomeen sopeutumisesta, näkövammaisuudesta, kuntoutuksesta ja koulutuksesta sekä syrjinnästä. Menin kerran jopa sosiaali- ja terveysministeriöön puhumaan digitalisaation ja saavutettavuuden ongelmista, joita Suomessa asuvat maahanmuuttajat kohtaavat. Kaikki mainitut asiat liittyvät tavalla tai toisella elämääni. Joka kerta astuin yleisön eteen ja pidin puheenvuoron ja joka kerta jännitti. Tänä syksynä oli hiukan erilaista, kerroin tarinani etäyhteydellä Teamsin kautta. Pidin puheenvuoron kahdessa eri koulutustilaisuudessa, jossa oli n. 40 osallistujaa. Ja taas jännitti. Yhtäältä se oli helppoa, ei tarvinnut matkustaa. Istahdat tietokoneen ääreen, liityt kokoukseen ja kerrot tarinan. Lisäksi voit samalla selata omia muistiinpanoja, että kukaan ei edes huomaa sitä. Toisaalta se oli vaikeata, koska etäyhteydellä ei voida samalla tavalla aistia yleisön reagointia, ei kuulu naurahduksia, jos heität vitsin, ei kuulu huokauksia jne. Tuntuu jotenkin, että ei saa sitä positiivista energia yleisöltä samalla tavalla kuten lähietäisyydellä. Jos pitäisi valita näistä kahdesta tavasta, minä valitsisin lähietäisyyden, mutta etäyhteydet tulivat jäädäkseen ja näihin pitää totutella, ja se varmaan vie oman aikansa.

Vammainen ja maahanmuuttaja on paha yhtälö. Mielestäni Hilma tekee hyvin tärkeää ja kiitollista työtä, tukee ja auttaa vammaisia maahanmuuttajia. Lisäksi se pitää eri tahoille ja yhteistyökumppaneille hyvin merkittäviä koulutuksia, kuinka tukea vammaisia maahanmuuttajia ja kuinka suhtautua heihin. Näihin koulutuksiin Hilma tavallisesti pyytää kokemusasiantuntijan, joka on yleensä vammainen henkilö, kertomaan selviytymistarinansa. Samalla kokemusasiantuntija näyttää, että vammaiset maahanmuuttajat ovat myös ihmisiä, eivätkä pure. Lisäksi kokemusasiantuntija antaa vinkkejä eri tilanteisiin ja omalla tarinallaan herättää pohdintaa ja ajatuksia.

Kohta on taas joulu. Joulu on rauhan juhla kristinuskon piirissä. Oli jouluaatto kun haavoituin ja menetin näköni Bosnian sodassa. Siitä jouluaika minua aina muistuttaa. Olen asunut Suomessa jo 26 vuotta. Se on sen verran pitkä aika, että tunnen itseäni puoliksi suomalaiseksi. Vaikka itse en vietä joulua, kuitenkin toivotan täydestä sydämestäni kaikille ystävilleni ja tuttaville hyvää joulua, ja varsinkin rauhallista joulua.

Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta koko maailmalle!

Ibrahim Milanovic Ibis

 

***

Vec dugo služim kao stručnjak sa iskustvom u Hilma – centru za podršku imigrantima s invaliditetom. Održao sam mnogo predavanja mnogin institucijama iz veoma različitih područja. Obično ispričam svoju životnu priču, ali znao sam održati predavanje i na druge teme, kao što su na primjer imigracija i adaptacija u Finskoj, oštećenje vida, rehabilitacija i obrazovanje, pa čak i o diskriminaciji. Jednom sam čak išao u Ministarstvo za socijalna pitanja i zdravstvo kako bih razgovarao o problemima digitalizacije i pristupačnosti s kojima se suočavaju imigranti koji žive u Finskoj. Sve spomenute stvari na ovaj ili onaj način su vezane za moj život. Svaki put kad bih zakoračio ispred publike da održim govor, svaki bih put bio uzbuđen. Ova je jesen bila malo drugačija. Ispričao sam svoju priču preko onlinea putem Teamsa. Govorio sam na dva različita predavanja na kojima je bilo ukupno oko 40 učesnika. Opet sam imao tremu I bio uzbuđen. S jedne strane, bilo je lako, nije trebalo putovati. Sjednete za računar, priključite se sastanku i ispričate životnu priču. Osim toga, mogu se istovremeno pratiti vlastite bilješke, tako da to niko drugi ne primijeti. S druge strane bilo je teško, jer na isti način se ne može osjetiti reakcija publike preko online kao iz neposredne blizine. Ne čuje se smijeh kad se našali i isprica vic, ne čuju se uzdasi itd. Nekako se ne da na isti način dobiti pozitivna energija od publike kao iz neposredne blizine. Da moram birati između ova dva načina, odabrao bih neposrednu blizinu, ali online veze su došle da bi ostale i moramo se naviknuti na njih, a za to će trebati neko određeno vrijeme. Invalid plus imigrant je jednadžba koja je veoma loša. Mislim da Hilma, podržavajući i pomažući imigrante s invaliditetom, radi vrlo važan i zahvalan posao. Pored toga, pruža vrlo važna predavanja i obuku različitim institucijama i partnerima, o tome kako podržati imigrante s invaliditetom i kako se ophoditi prema njima. Za ova predavanja Hilma obično traži stručnjake s iskustvom, koji su obično osobe imigranti s invaliditetom, da ispričaju svoja životna iskustva. Istodobno, stručnjak s iskustvom obično pokaže da su imigranti s invaliditetom također ljudi i ne grizu. Uz to, stručnjak sa iskustvom daje savjete za različite situacije, a njihova vlastita priča pobuđuje razmišljanja i mnoga životna pitanja.

Uskoro  će opet Božić. Božić je proslava mira unutar kršćanstva. Bio je Badnjak kada sam ranjen i izgubio vid u bosanskom ratu. Božić me uvijek podsjeća na to. U Finskoj živim 26 godina. Prošlo je toliko dugo da se osjećam kao polufinac. Iako sam ne slavim Božić, svim svojim prijateljima i poznanicima od srca želim sretan Božić, a posebno miran Božić.

Miran Božić i sretna Nova godina cijelom svijetu!

Ibrahim Milanovic Ibis