10/06/2021 tekijältä karoliina.maki 0

Hilman uutiskirje 3/2021

Eikö viesti näy oikein? Lue uutiskirje selaimessasi // Open in browser

(Please scroll down for English. // Sisältö englanniksi uutiskirjeen loppuosassa.)

Hilma-tiedote on Vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus Hilman uutiskirje, joka ilmestyy noin kerran kuukaudessa. Tiedotteessa julkaistaan tietoa Hilman ja sen sidosryhmien ajankohtaisista materiaaleista ja tapahtumista sekä uutisia vammais- ja maahanmuuttoasioista. Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia sisällöstä ”Muiden uutisia” – osioon. Mikäli et jatkossa halua saada tiedotetta, klikkaa sivun alalaidasta ”Poistu uutiskirjeestä”.

Tässä tiedotteessa:

Hilman ja Vammaisfoorumin uutisia:

-Hilma uudet esitteet
-Kesän aukioloajat
-Kevään/kesän retket
-Vammaisfoorumin Murtaja palkinto
-Henkilökohtainen apu lapselle
Muiden uutisia:
-THL Koronatietoa eri kielillä
-Suomi seuran Suomi kylä
-Nkl tiedottaa
-Autismiliiton elokuvailta
-Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat
-JADE toimintakeskuksen kesätoiminta
Hilman ja vammaisfoorumin uutisia
Hilman esitteet

Hilman esitteet ovat uudistuneet; uusi puhelinnumero ja uudet puhelinneuvonta-ajat.
Tässä myös posteri, joka voi jakaa. Esitteitä on saatavilla arabiaksi, kudiksi ja espanjaksi. Jos haluat näitä ota yhteyttä Karoliinaan: karoliina.maki@tukikeskushilma.fi.


Kesän aukioloajat

Heinäkuussa lomailemme, joten asiakasneuvonta on kiinni 12.07- 30.07. Saat palveluneuvojat taas kiinni 02.08 alkaen (Najlan) ja 09.08 alkaen (Mahmoudin).

Retket ja leirit

Teimme toukokuussa naistenryhmän kanssa retken Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan. Vaikka kaikki kukat eivät vielä olleet kukassa, oli ilma hyvä ja nautimme toisemme seurasta. Sisäpuutarhaan ei ollut vielä pääsyä mutta ulkona oli paljon katseltavaa ja tuoksuteltavaa. Kannattaakin käydä vilkaisemassa kasveja useita kertoja kesän ja syksyn aikana ja seurata kasvua. Lisää tietoa Kasvitieteellisestä puutarhasta tästä.

Toukokuussa teimme myös retken Pihlajasaaren, Helsinkiin. Vietimme ihanan aurinkoisen päivän saaressa syöden eväitä ja pelaten pelejä, ja ihan vaan nautiskellen! Pihlajasaareen meno onnistuu hyvin myös sähköpyörätuolilla ja alueelta löytyy grillipakan lisäksi kahvila. Lisää tietoa Pihlajasaaresta tästä.

Kesäkuun leiri, joka järjestetään Kouvolassa, Puhjonrannassa, on jo täynnä. Leiri järjestetään 21-23.06, juuri ennen juhannusta. Puhjonranta on Kouvolan Luterilaisen seurakunnan kurssikeskus ja aivan mahtava paikka! Erittäin esteetön, puhtaan järven rannalla. Luvassa on uimista, saunomista, grillaamista ja tietenkin pelaamista. Lisätietoa Puhjonrannasta tästä.

Elokuussa on luvassa ainakin yksi retki, nimittäin Skatan tilalle, Vuosaareen, Helsinkiin. Tapahtuma järjestetään 09.08 klo 13-16. Lisää retkestä ja ilmoittautumisesta voi kysyä Najlalta, najla.tahssin@tukikeskushilma.fi tai 044 757 7099. Lisätietoa Skatan tilasta löytyy tästä.

Murtaja-PalkintoVammaisfoorumi jakoi Murtaja-palkinnon ensimmäistä kertaa 10.6.2021, jolloin YK:n vammaisyleissopimuksen voimaantulosta Suomessa on kulunut tasan viisi vuotta. Murtaja-palkinnon tarkoituksena on positiivisella tavalla huomioida tekoja, joilla on murrettu esimerkiksi vammaisuuteen liittyviä asenteita tai esteitä vammaisten henkilöiden osallisuuden tieltä. Palkinnon saajaksi on kuka tahansa voinut ehdottaa toimijaa tai tahoa, joka on edistänyt vammaisten henkilöiden oikeuksia ja niiden toteuttamista yhteiskunnassa ja/tai; nostanut vammaisuuteen, esteettömyyteen ja saavutettavuuteen tai yhdenvertaisuuteen liittyviä kysymyksiä näkyville ja/tai; edistänyt merkittävästi vammaisten henkilöiden asemaa Suomessa tai kansainvälisesti. Vammaisfoorumi sai kaiken kaikkiaan 128 ehdotusta Murtaja-palkinnon saajaksi.

Vammaisfoorumi palkitsee ensimmäisellä Murtaja-palkinnolla somevaikuttaja, ex-paraurheilija ja yrittäjä Aleksi Kirjosen. Aleksi olimyös yleisön suosikki. Kirjonen on positiivisella asenteellaan ja esimerkillään edistänyt vammaisten henkilöiden asemaa yhdenvertaisina yhteiskunnan jäseninä. Aleksi on  sosiaalisessa mediassa huikeilla videoillaan ja päivityksillään tuonut esille sen, että mitä vain voi tehdä, kun keskittyy mahdollisuuksiin, ei rajoitteisiin. Tämä antaa valtavaa vertaistukea muille, vaikkei tekisikään samoja temppuja kuin Aleksi (ja tähän Vammaisfoorumi ei kehotakaan).

Henkilökohtainen apu lapselle

Vammaisfoorumi ry, Suomen kuntaliitto ja Assistentti-info ovat julkaisseet ohjeen henkilökohtaisen avun myöntämisestä ja järjestämisestä vammaiselle lapselle. Vammaiselle lapselle kuuluvat samat oikeudet kuin kaikille muillekin lapsille. Kaikki lapset haluavat olla mukana ja osallisena yhteisössään. Vammaiset lapset saattavat vammansa vuoksi tarvita vammaispalveluja, kuten esimerkiksi henkilökohtaista apua sekä kuljetuspalveluja, voidakseen osallistua yhdenvertaisesti muiden lasten kanssa ja tehdä samoja asioita kuin muutkin ikäisensä. Lapselle tärkeiden palvelujen epäämisellä voi olla pitkäkestoisia negatiivisia vaikutuksia osallisuuteen ja tulevaisuuteen. Lisätietietoa löytyy tästä.

Muiden uutisia
THL-Koronatietoa eri kielillä

Vaikka koronatilanne näyttää hyvältä niin edelleen täytyy pitää mielessä terveysturvalliset tavat liittyen koronan ehkäisyyn. THL on kerännyt sivulle linkkejä, joiden kautta saat tietoa koronaviruksesta eri kielillä. Linkkien avulla löydät esimerkiksi toimintaohjeita tartunnan välttämiseksi, ja tietoa rokotteista, rokottamisesta ja matkustamisesta.
Lisätietoa tästä. Rokottamisen avuksi tietoa tästä.

Suomi Kylä

Virtuaalinen Suomi-kylä on tapahtuma kaikille ulkosuomalaisille ja ulkosuomalaisuudesta kiinnostuneille. Kylän tavoitteena on luoda rajat ylittäviä kohtaamisia ja yhteisiä tunnemuistoja, avata uudenlaista yhteiskunnallista vuoropuhelua ulkosuomalaisuudesta sekä esitellä suomalaista osaamista maailmalla. Tapahtumaviikolla Suomi-kylä täyttyy kulttuuritapahtumista, webinaareista, keskustelutilaisuuksista ja ulkosuomalaisille suunnattujen palveluiden esittelyistä. Suomi-kylä on kohtaamispaikka, jossa voit verkostoitua maailmalla asuvien suomalaisten kanssa sekä chattailla Suomen päättäjien ja viranomaisten sekä muiden tapahtumaan osallistuvien tahojen kanssa. Suomi-kylässä järjestetään ulkosuomalaisparlamentin istunto 11. – 12.6. ensimmäistä kertaa etänä. Virtuaalinen Suomi-kylä 7.–13. kesäkuuta 2021 on avoinna vuorokauden ympäri. Nähdään Suomi-kylässä!
Löydät lisää tästä.

Näkövammaisten liiton, Näin ruudunlukijaa käytetään-webinaari

Miten ruudunlukuohjelma toimii? Miten voit käyttää sitä itsekin verkkosivujen ja dokumenttien lukemiseen? Miltä verkkosivut kuulostavat sokealle? Tule mukaan maksuttomaan webinaariimme!
Löydät lisätietoa tästä.

Autismiliiton elokuvailta

How Titanic became my lifeboat- tarina autismikirjon pojasta, joka rakensi maailman suurimman Lego-pienoismallin Titanicista, ja miten siitä tuli hänen ”pelastusveneensä”AIKA: Perjantaina 18.6.2021 kello 17-19 PAIKKA: Verkossa. Elokuva kestää 72 minuuttia. Sen jälkeen kokemusasiantuntijoiden keskustelua autismikirjosta.Illan isäntänä toimii Orjo Pättiniemi. Elokuva on englanniksi ilman suomenkielistä tekstitystä

Tilaisuus on maksuton ja siihen voivat osallistua kaikki halukkaat.
Viimeinen ilmoittautumispäivä 16.6. osoitteessa https://link.webropol.com/s/elokuvailta
Lisää tietoa tästä.

Omaishoidosta monella eri kielellä

Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ovat tehneet videoita omaishoidosta monella eri kielellä. Nämä löytyvät youtubesta.

JADE toimintakeskuksen kesätoiminta

JADE-toimintakeskus edistää vieraskielisten ikääntyvien hyvinvointia ja osallisuutta. Työn juuret ovat yli 10 vuoden takana, ja olemme Jadena kasvaneet ja toiminta on laajentunut vuosien varrella. Olemmekin nyt itsenäistymässä ja muutamme pois emopesästä Käpyrinne ry:stä heinäkuussa 2021. Me Jadelaiset olemme kiitollisia hyvälle kasvualustalle, josta on hienoa ponnistaa omille siiville 1.8.2021. JADE-toimintakeskuksen löydät jatkossakin osoitteesta Topeliuksenkatu 17 C 25, Helsinki.
JADE-toimintakeskuksen työ jatkuu Jade yhteisö ry:ssä ja tavoitat tutut työntekijät uusista sähköpostiosoitteista jo 7.6. alkaen! Vanhat sähköpostiosoitteemme sulkeutuvat kesän aikana, joten laitathan viestiä jo nyt uusiin osoitteisiimme, kiitos!

* * * * * * * *