29/01/2016 tekijältä Admin 0

Vammaisena maahanmuuttajana Iranissa

Minun nimeni on Ali Ahmadi ja olen afganistanilainen. Olen sokea ja opiskelen Keskuspuisto ammattiopisto Arla toimipaikassa merkonomiksi. Olen työharjoittelussa Hilmassa kolme viikkoa.

Kolme pääongelmaa

Nyt haluan kirjoittaa vammaisten elämästä Iranissa. Asuin Iranissa noin 34 vuotta.

Iranissa vammaiset voivat aloitta koulun 7 vuotiaana, sama normaalit lapset. Mutta eri ongelmia ovat heille.

Ensimmäinen ongelma on vammaiset tarvitsevat erikois koulu ja erikois palvelut. Valitettavasti yleensä vammaisten koulu ja palvelut ovat isot kaupungit, mutta enemmän vammaisten perhe asuvat pienet kaupungit, myös he ovat köyhä.

Toinen ja perus ongelma on, että yleensä vammaisten perheet eivät halua usko että vammaiset voivat opiskella. He sanovat meillä ei ole ylimääräinen raha että muutamme isot kaupungit sekä että he eivät voi opiskella ja ansaitsivat työttä.

Jos vihdoin vammaiset onnistuvat alkaa opiskella, pitää ensin mennä erikois koulun ja opiskella ala aste (ensimmäinen-kudes luokka) muiden vammaisten kanssa. Esimerkiksi näkövammaiset menevät näkövammaisten koulu. Vammaisten voivat jatkaa lukiossa muiden kanssa.

Kolmas ongelma on vammaisille ei ole tarpeeksi apuvälineitä, esimerkiksi pistekirjoituskone näkövammaisille, kuljetuspalvelut liikuntavammaisille. Sen jälkeen jos haluavat mennä eteenpäin, pitää yrittävät kymmenen kerta enemmän kuin normali ihmiset.

Oikeus palveluihin ei toteudu

Iranissa myös eri sääntöjä ja eri palvelut vammaisille kuin Suomi. Iranissa ei ole henkilökohtainen avustaja, ei ole kuljetuspalvelut, ei ole oma apuvälineitä vammaisille ja vammaistuki. Iranissa hyviä sääntöjä vammaisille mutta valitettavasti eivät toteudu.

Esimerkiksi Iranin valtio sanoo että auttavat vammaisille että he ostavat oma asunto. Kaikissa toimistoissa kiintiö, että pitäisi olla 3-5 % vammaiset. Mutta oikeasti ei ole näin. Iranissa vammaisten tilanne tosi huono, paljon vammaiset työtön ja köyhät koska ei ole rahatuet vammaisille. Iranin vammaisten ovat itsenäisyys ja yrittävät taistella ongelman kanssa.

Vammaiset maahanmuuttajat erityisen hankalassa tilanteessa

Äsken kirjoitin Iranin vammaisten tilanteesta. Vammaisten maahanmuuttajien tilanne 10 kerta huonompi, koska iranilaisilla on sääntö mutta maahanmuuttajille ei ole sääntö että pitää tukea. Olen itse kokenut tämän koska olen alun perin Afganistanista eli Iranissa olin maahanmuuttaja.

Varsinkin maahanmuuttajan pitää maksaa oleskelulupamaksu, koulumaksu ja on paljon eri ongelmia. Iranissa maahan muuttajat koko ajan ovat stressaantuneita, koska he eivät tietä esimerkiksi mitä Iranin valtion päätös heille. Iranissa maahanmuuttajat eivät osta oma koti, oma auto, oma puhelin, ja he eivät voi olla virallisesti työssä.

Iranissa suurin osa maahanmuuttajista ovat afganistanilaisia. Afganistanissa ja Iranissa on sama kulttuuri, sama kieli, sama uskonto ja sama historia. Mutta en tiedä miksi Iranin valtio ei tykkää afganistanilaisista. Normaali Iranin asukas tykkäävät afganistanilaisista ja asuvat ystävällinen yhdessä.

Minun neuvoni vammaisille maahanmuuttajille

Minulla on pienet ajatuksia ihmisille, varsinkin vammaisille, jos haluavat asua Suomessa.

1) Pitää nopeasti oppia suomen kieltä, koska ensimmäinen tapaaminen ihmisten kanssa yleensä tarvitsee kieltä. Näkövammaiset eivät näkee elekieltä ja hinnat kaupassa, joten kielen oppiminen on erityisen tärkeää. Myös vammaiset pitää olla aktiivinen ja sosiaalinen, koska he tarvitsevat osaa hyvin ja nopeasti kielitaitoa. Ei tarvitsee pelkää keskustella ihmisten kanssa, vaikka on heikko kielitaitoa.

Jos ihmiset haluavat osaa toinen kieli, ensin pitää oppia oma kieltä hyvin. Varsinkin kielioppi tosi tärkeä. Esimerkiksi eivät tietä mitä tarkoita verbi tai objekti ja muuta omassa kieltä, varmasti eivät ymmärtää suomen kieli. Esimerkiksi jos minä en ymmärtää mitä se tarkoita farsin kielessä, varmasti eivät ymmärtää mitä se tarkoita suomen kieltä.

2) Kunnioitus Suomen kulttuuri. Tiedän että kaikki maahanmuuttajille oma kulttuuri ja kaikki yrittävät että säilyttää oma kulttuuri. Tämä on oikein ja hyvää asiaa, mutta pitää tietää että jos kaikki ihmisiä haluavat tehdä oma kulttuuri joka kaupungissa, varmasti sekoita koko asiat. Mutta ihmiset voivat säilyttää oma kulttuuri esimerkiksi tekemällä oma ruokaa ja puukevat omat vaatteet, juhlivat kotona ja kerhossa kaverin ja perheen kanssa ja puhuvat maanmiesten kanssa oma kielellä.

Ilman muuta pitää kunnioitus pääkulttuuri. Esimerkiksi jos asuu Suomessa, Suomen kulttuuri on pääkulttuuri.

3) Kunnioitus Suomen sääntö. Sääntö on ensimmäinen ja tärkein asia maailmassa. Jos ihmiset muuttavat muiden maahan, pitää tietää maan säännöt. Esimerkiksi kun minä asunut Iranissa, noudatin Iranin säännöt. Nyt asun Suomessa, siis pitää tietää ja noudattaa Suomen säännöt. Esimerkiksi liikennesäännöt, kelasäännöt ja sosiaalitoimistosäännöt ovat tärkeitä.

Myös maahanmuuttajan pitää tietävät, mitkä järjestöt tukevat heitä ja minkälaiset tuki he tarvitsevat.

 

Ali Ahmadi
on merkonomiopiskelija, joka teki kolmeviikkoista harjoittelua Tukikeskus Hilmassa tammikuussa 2016.