Vammaisfoorumin jäsenjärjestöjen neuvontapalvelut.

Vammaisfoorumin jäsenjärjestöjen neuvontapalvelut. Täydennetty 17.11.2020

Assistentti.info (Kynnys ry)

Assistentti.infon henkilökohtaiseen apuun liittyvä verkoston tuottama neuvontatoiminta

http://www.assistentti.info/fi/neuvonta

Assistentti.infon juridinen neuvonta ke klo 13-16 045 773 24104

sekä neuvonta(at)assistentti.info

Autismiliitton neuvontapalvelu

Asiakaslähtöistä, valtakunnallista, maksutonta ja tiedottavaa neuvontapalvelua.

Neuvontapalvelu on tarkoitettu autismikirjon ihmisille, heidän omaisilleen ja läheisilleen sekä heidän kanssaan työskentelevälle ammattihenkilöstölle, viranomaisille ja muille tahoille.

Neuvontapalveluun voi olla yhteydessä ma-to klo 12–15

  • puhelimitse 050 467 3130
  • sähköpostitse  neuvontapalvelu(at)autismiliitto.​fi

https://www.autismiliitto.fi/toimintaa_ja_tukea/neuvontapalvelu

Lisätietoa: https://www.autismiliitto.fi/toimintaa_ja_tukea/neuvontapalvelu

FDUV

Att ha en anhörig med intellektuell eller liknande funktionsnedsättning innebär att man tvingas navigera i en snårig byråkratidjungel. Servicesystemet är rätt krångligt och vilka tjänster som erbjuds kan variera från region till region.

Ofta måste familjerna verkligen stå på sig och kräva sin rätt. Därför erbjuder vi rådgivning till familjerna kring rättigheter, service och stöd.

Har du frågor kring din och din familjs situation? Du är välkommen att ta kontakt!

Rådgivningstelefon 040 674 72 47

e-post: radgivning@fduv.fi

HetaHelp – Kaikille avoin neuvontapalvelu (Heta-liitto)

HetaHelp on neuvontapalvelu, jossa lakimiehet vastaavat henkilökohtaisen avun työnantajamalliin liittyviin oikeudellisiin kysymyksiin: maanantaisin ajanvarauksella, tiistaisin klo 13-15 ja torstaisin klo 9-11. 

HetaHelpin yleisinä aukioloaikoina tiistaina ja torstaina voit soittaa numeroon 02 4809 2401. Jos et vamman tai sairauden vuoksi kykene asioimaan puhelimitse, saat HetaHelp-neuvontaa kirjallisesti niin kutsuttuna kohtuullisena mukautuksena sähköpostilla tai postilla.

https://heta-liitto.fi/neuvontapalvelut/hetahelp/

Invalidiliito

Neuvomme erityisesti vammaisuuteen, vammaispalveluihin, esteettömyyteen, saavutettavuuteen sekä vammaisten henkilöiden oikeusturvaan ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen liittyvissä asioissa. Neuvontapalvelumme on tarkoitettu kaikille vammaisille henkilöille, heidän läheisilleen sekä ammattihenkilöstölle.

Neuvontapalvelumme periaatteisiin kuuluu, että emme hoida asiakkaan vastuulle kuuluvia asioita, vaan tuemme asiakasta löytämään sopivan ratkaisun ja etenemään sen hakemisessa palvelusta vastaavan tahon kanssa. Vastaamme kysymyksiin sekä puhelimessa että verkossa.

Neuvomme puhelimitse tiistaisin ja torstaisin kello 13–17 numerossa 0200 1234.

Voit lähettää kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen neuvot@invalidiliitto.fi.

Kehitysvammaliitto ry

Puhelinneuvontaa maanantaisin ja torstaisin klo 15-17 numerossa 09 348 09 348. Tarkoitettu kehitysvammaisille ihmisille, heidän läheisilleen ja alan henkilökunnalle.

Perheille, joissa on lapsi tai nuori jolla on FASD, on myös oma tukipuhelin maanantaisin klo 16-18 ja torstaisin klo 9-11 numerossa 041 713 3969.

Neuvontapalvelu Verneri.net-verkkopalvelussa: https://verneri.net/yleis/neuvonta

Selkokielistä  neuvontaa Verneri.net-verkkopalvelussa: https://verneri.net/selko/verkko-kerttu/

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Maksutonta lakineuvontaa kehitysvammaisten ja vastaavaa tukea tarvitsevien ihmisten oikeuksista ja palveluista

Neuvontaa saa puhelimitse (ks. lakimiesten ja vammaispalveluiden asiantuntijan puhelinajat ym. lisätiedot sivuiltamme: https://www.tukiliitto.fi/tuki-ja-neuvot/lakineuvonta/) sekä sähköpostitse osoitteesta lakineuvonta@tukiliitto.fi ja toisen asteen opintoja, työ- ja päivätoimintaa sekä työllistymistä koskevissa asioissa osoitteesta tyollisyys@tukiliitto.fi

Kirkkohallitus (ei jäsen, vaan sidosryhmä)

Kirkkohallitus. Suomen evankelisluterilainen kirkko. Yhteyshenkilö saavutettavuuden ja vammaisuuden asiantuntija Katri Suhonen p. 0406881452/katri.suhonen@evl.fi Suomessa työskentelee pappeja, diakoniatyöntekijöitä ja nuorisotyöntekijöitä vammaistyössä sekä viittomakielisessä työssä maan kattavasti. He ovat alueellaan käytettävissä kaikille ihmisille uskonnollisesta suuntauksesta riippumatta.

Kuuloliitto

Kuuloliitto vaikuttaa, tiedottaa, tutkii, edustaa jäsenyhdistystensä jäseniä sekä tuottaa kulttuuri-, loma- ja virkistyspalveluja. Liitto tavoittelee esteetöntä ja saavutettavaa yhteiskuntaa. Toimihenkilöiden yhteystiedot löytyvät:  https://www.kuuloliitto.fi/yhteystiedot/toimihenkilot/

Neuvontapuhelin palvelee kaikkeen kuuloon, kuulovammaisuuteen ja tinnitukseen liittyen sekä puhelimitse ja s-postitse.

  1. 09 580 3370, s-posti: info@kuuloliitto.fi

Työelämän neuvontapuhelin on puolestaan tarkoitettu tarkoitettu sekä kuulovammaisille että kuulovammaisten työelämän kysymyksiä pohtiville ammattilaisille ja työnantajille. Palvelu on tavoitettavissa sekä puhelimitse, chatissa ja s-postitse.

  1. 09 580 3004, s-posti: tyoelamaneuvonta@kuuloliitto.fi.

Lisätietoa: https://www.kuuloliitto.fi/palvelut/ohjaus-ja-neuvonta/

Kuurojen liitto

Kuurojen Liitolla ei ole varsinaista kohdennettua maahanmuuttajien neuvontaa, mutta meidän aluetyöntekijät (https://kuurojenliitto.fi/yhteystiedot/) neuvovat kyllä tarvittaessa. Meillä on konsernissa Kuurojen Kansanopisto, jossa on kuuroille maahanmuuttajille suunnattua kotoutumiskoulutusta (https://kuurojenkansanopisto.fi/maahanmuuttajakoulutus-kuuroille/) ja lisäksi liitto järjestää kuuroille maahanmuuttajille suomalaisen ja suomenruotsalaisen viittomakielen kielitaidon arviointeja (kun kukaan muukaan maassa ei sitä tee). Tällaista arviointia ja siitä saatavaa todistusta tarvitaan mm. kansalaisuutta hakiessa. Marica Rönnberg on nimetty tästä kokonaisuudesta vastaavaksi eli hän ohjaa kysyjät oikeille henkilöille.

https://kotouttaminen.fi/blogi/-/blogs/kun-kotoutuja-on-kuuro-tavanomainen-kotoutumisen-edistaminen-ei-riita

Kynnyksen juridinen neuvonta:

https://kynnys.fi/toiminta/juridinen-neuvonta/

Ks. Myös Assistentti.infon henkilökohtaiseen apuun liittyvä verkoston tuottama neuvontatoiminta

http://www.assistentti.info/fi/neuvonta

Lihastautiliiton neuvontapalvelut:

Lihastautiliiton palvelut lihassairauksiin liittyen:

  • Kysy lihastaudeista –palvelu, joka sisältää puhelinlääkäreiden sekä palvelusasiantuntijan puhelimitse antaman ohjauksen ja neuvonnan.
  • Sosiaaliturvaneuvonta ja ohjaus
  • Koulutus- ja työllisyysneuvonta ja ohjaus
  • Kuntoutuksen ohjaus ja neuvonta
  • Yhteystiedot: https://lihastautiliitto.fi/lihastautiliitto/yhteystiedot/

Ohjaus ja neuvonta sosiaaliturvaan liittyvissä asioissa

Sosiaaliturva-asiantuntija Katja Voltti (044 736 1031, katja.voltti@lihastautiliitto.fi), Neuvonta ja Diagnoosineuvonta, ohjaus lihassairauksiin liittyvissä kysymyksissä

Palveluasiantuntija Ritva Pirttimaa (050 572 2784, ritva.pirttimaa@lihastautiliitto.fi)

Varhaiskasvatus-, koulunkäynti-, opiskelu- ja työelämäpalvelut, työnhaun ja työllistymisen yksilöllinen tuki, koulunkäyntiasioiden yksilöllinen tuki, ammatinvalinnanohjaukseen ja opiskelun aikaiseen toimeentuloon ja tukitoimiin liittyvä yksilöllinen tuki

Työllisyysasiantuntija Liisa-Maija Verainen (040 751 1081, liisa-maija.verainen@lihastautiliitto.fi)

www.lihastautiliitto.fi

Mielenterveyden keskusliitto

Valtakunnallinen mielenterveysneuvonta (arkisin klo 10-15), vertaistukipuhelin (arkisin klo 10-15) ja Valoa-chat (arkisin klo 12-18). Lisäksi sosiaalityön asiantuntija ja lakimies neuvovat sosiaaliturvaa sekä mielenterveyttä ja mielenterveyspalveluja koskevissa juridisissa kysymyksissä. Lisää tietoa:
https://www.mtkl.fi/mista-apua/

Neuroliiton neuvonnasta:

Neuroneuvonta auttaa mm. sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä sosiaaliturvaetuuksiin liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi apua voi saada erilaisten hakemusten täyttämiseen. Valtakunnalliseen Neuroneuvontaan voit olla yhteydessä puhelimitsesähköpostilla tai chatissa.
Sosiaalitukia ja -palveluita koskeva Neuroneuvonta on tarkoitettu MS-tautia ja harvinaisia neurologisia sairauksia sairastaville sekä myös aivovamman saaneille, Parkinsonin tautia ja liikehäiriösairauksia sairastaville sekä heidän läheisilleen liittojen keskinäisen sopimuksen perusteella. https://neuroliitto.fi/tieto-tuki/neuvonta/neuroneuvonta/

Neuroliiton asiantuntijoiden neuvontapalvelut on tarkoitettu MS-tautia tai harvinaista neurologista sairautta sairastaville sekä heidän läheisilleen.
Asiantuntijoiden neuvontaa annetaan mm. harvinaisista neurologisista sairauksista, sairauksien aiheuttamiin työelämäkysymyksiin sekä juridisiin kysymyksiin.
Asiakkaalle maksutonta neuvontaa annetaan ensisijaisesti puhelimitse ja sähköpostitse.https://neuroliitto.fi/tieto-tuki/neuvonta/asiantuntijat/

Näkövammaisten liitto ry

Tarjoamme maksutonta neuvontaa ja ohjausta sosiaaliturvaan ja palveluihin liittyvissä asioissa kaikenikäisille näkövammaisille ja läheisille.

https://www.nkl.fi/fi/oikeuksienvalvojien-yhteystiedot

Do you need guidance about social security services and income? Contact us!

https://www.nkl.fi/en/social-security-and-guidance

Tarjoamme maksutonta neuvontaa ja ohjeita digipalveluiden ja -laitteiden käyttöön näkövammaisten apuvälineillä.

https://www.nkl.fi/fi/digitukea

Tarjoamme työelämään ja opiskeluun liittyvää neuvontaa ja erityispalveluja ensisijaisesti näkövammaisille ja näköongelmaisille työnhakijoille, työssäkäyville ja yrittäjille. Palvelemme myös työnantajia, työterveyshuoltoja ja oppilaitoksia.

https://www.nkl.fi/fi/tyo

Suomen Polioliitto ry:n neuvontapalvelut:

Neuvomme erityisesti poliovammaisuuteen, vammaispalveluihin, poliovammaisten henkilöiden oikeusturvaan ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen liittyvissä asioissa. Meiltä saat tietoa kuntoutumiseen liittyvistä vaihtoehdoista ja vertaistoiminnasta. Neuvontapalvelumme auttaa suunnistamaan sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä sosiaaliturvaetuuksien hakuprosesseissa. Autamme myös valitusten, muistutusten ja muiden oikeusturvaan liittyvien ongelmien käsittelyssä. Palvelut on tarkoitettu polion sairastaneille henkilöille, heidän läheisilleen ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Vastaamme kysymyksiin sekä puhelimessa että sähköpostissa. Palvelu on maksutonta. Soittaminen maksaa vain paikallisverkkomaksun (lankaliittymät) tai matkapuhelinmaksun.

Neuvomme puhelimitse maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 10-13 numerossa 09-68609940 tai 0400-236 956.

Voit lähettää kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen marja.rasanen(a)polioliitto.com.

Löydät meidät myös facebookista. Chat-palvelut verkkokuntoutuksen sivuillamme.

https://www.polioliitto.com/index.html

Reumaliitto

Tässä Reumaliiton  tukipalvelut listattuna. Kotisivut löytyvät www.reumaliitto.fi. ja enemmän tietoa mm. https://www.reumaliitto.fi/fi/reumaliitto/sairastuneille-laheisille

Tukea ja palveluita

Palvelupuhelimet & neuvonta

  • Kysymykset sosiaaliturvaan liittyvissä asioissa voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen palveluneuvonta(at)reumaliitto.fi
  • Puhelinohjaus sosiaaliturvaan liittyen torstaisin klo 10-11.30 Miranna Seppälä, p. 044 7680 448. Ohjaamme ihmisiä eteenpäin oikean tahon luo.
  • Yhdistys- ja vapaaehtoistoiminnan asiat: järjestötoiminnan asiantuntija Outi Pautamo, p. 040 414 13 31
  • Liikunta-asiat: liikuntasuunnittelija Tinja Saarela, p. 040 821 55 67

Puhelut ovat normaalihintaisia. Puhelut ovat luottamuksellisia. Jos numeroon ei vastata, voit jättää viestin vastaajaan.

Reumahoitaja-chat

Reumahoitaja vastaa kysymyksiin chat-palvelussa tiistai-iltaisin kello 17-19. Syyskaudella chat on avoinna joka tiistai 15.12. asti.

SAMS – Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf

Avgiftsfri juridisk rådgivning om funktionshindersfrågor på svenska

Marica Nordman (050 443 0576), Elias Vartio (040 519 6598). Kontakta oss via radgivning (at) samsnet.fi eller läs mera via:

https://samsnet.fi/rattigheter/

Selkäydinvammaiset Akson ry

Aksonin jäsenille on tarjolla maksutonta lakineuvontaa puhelimitse Lakitoimisto Kumpuvuori Oy:n kanssa. Lakineuvonnassa noudatetaan ehdotonta vaitiolovelvollisuutta yhteydenottajan asioissa.
Lakineuvonta: joka päivä (ma-su) klo 17.00-18.00 p. 050 552 0024 (puhelu maksaa normaalin puhelumaksun, lakineuvonnan palveluehdot täältä >> )

Selkäydinvammaisten palveluihin liittyvää neuvontaa saa toimistolta, kts. yhteystiedot: https://www.aksonry.fi/akson/yhteystiedot.html

 Suomen Kuurosokeat ry:n neuvontatoiminta

”Suomen Kuurosokeat ry on kuurosokeiden ja vaikeasti kuulonäkövammaisten oikeuksienvalvonta-, vertais-, asiantuntija- ja palvelujärjestö. Termillä kuurosokea viitataan aina kuurosokeisiin sekä vaikeasti kuulonäkövammaisiin.

Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää kuurosokeiden yhdenvertaisuutta ja oikeuksien toteutumista, heidän hyvinvointiaan, osallisuuttaan sekä vertaistoimintaa. Lisäksi yhdistys edistää kuurosokeuden tunnettuutta ja tunnistettavuutta.

Suomen Kuurosokeat ry:n aluepalveluiden palveluasiantuntijat ovat kaikenikäisten kuulonäkövammaisten, heidän perheidensä ja lähipiirinsä sekä viranomaisten käytettävissä. Aluepalvelun yhteystiedot löytyvät täältä: https://kuurosokeat.fi/palvelut/aluepalvelut/yhteystiedot/

Vammaisperheyhdistys Jaatinen ry

Organization for Disabled Children and their Families

Information in our website www.jaatinen.info in English, Swedish, Russian, Arabic, Somali and Sorani

Contact/Advice

E-mail: akseli(at)jaatinen.info
Phone: 09 477 1002